Освен възрожденско изкуство, музеят в Трявна съхранява и много образци на съвременното изкуство. Те се намират в Трявна благодарение на щедри дарителски жестове на художници и колекционери.
   Един от първите дарители е живописецът Иван Христов. На неговата четка принадлежат много платна, пресъздаващи атмосферата на българските възрожденски градове.
   Самостоятелна колекция притежава музеят и на един от първите български художници – Иван поп Димитров. Картините са маслени платна от края на ХIХ и началото на ХХ век.
    Колекционерът Тотю Гъбенски дарява над 500 картини от около 80 български художници, творили от началото до края на ХХ век.
    Големи самостоятелни сбирки притежава музеят и от наши съвременници.
    Най-голямата колекция творби на Димитър Казаков-Нерон принадлежи на Трявна. Негови платна притежават частни и обществени колекции в целия свят. Постоянна експозиция с най-добрите негови работи е показана в Старото школо. В нея успешно се преплитат и дървените пластики на неговия брат Никола Казаков. Двамата създават такава атмосфера, в която времето е относителна величина, а пластовете са неизброими.
    Професор Иван Газдов дари уникална колекция ,,Графикатури”. Професор Николай Майсторов се представя също с няколко цикъла графики, сред които ,,Унамуно-Сервантес” и ,,Библията”, Иван Колев – с малка пластика, Цанко Панов с графики, Цветан Колев – с живописни платна, в които откриваме фолклор, митология, философия...